Historien bag Origami Smykker

Historien bag firmaet Origami Smykker

Origami er japansk og er sat sammen af ordet ori-, som betyder at folde og kami, som betyder papir – dvs. kunsten at folde papir. Dette har vi haft en lang tradition for i vores familie, siden vi for første gang mødte vores japanske, livslange og trofaste venner, familien Shimokobe, som viste os ind i foldekunstens vidunderlige og fortryllende verden, hvilket vi er dem meget taknemmelige for. Det er via denne interesse og passion, vi har videreudviklet konceptet omkring origamismykker og derved skabt virksomheden af samme navn. Vores smykker er håndlavet af foldet origami papir efter gammel japansk tradition, hvorefter de er lakeret for holdbarhed og sat sammen med sterling sølv eller forgyldt sterling sølv sat med perler af ægte halvædelsten.

Symbolikken og legenden bag den japanske trane “Tsuru”

De foldede figurer er forbundet med japansk kultur, folketro og historie. Således er den japanske trane (Tsuru) oprindeligt Japans nationalfugl. En stor stolt hvid fugl med en stor rød plet på hovedet, samme farver som det japanske flag med den opgående sol (Nippon ) og er derfor omkranset af symbolik og legender. Tranen siges, at bringe held i kærlighed, ikke mindst fordi de japanske traner er kendt for at danne par, der holder sammen hele livet, og derved er de blevet symbol på livslang kærlighed “Lovebirds”.

Tranerne symboliserer endvidere troskab, retskaffenhed, lykke og et langt liv, ikke mindst eftersom det, ifølge legenden, siges, at de kan leve i 1000 år. Senere er tranerne ligeledes kommet til at stå for symbol på fred, håb og helbredelse. Ifølge legenden fortælles der om den lille japanske pige, Sadako, der efter at være blevet ramt af strålingsyge fra A-bomben, kastet over Hiroshima under 2. verdenskrig i 1945, lå i sin hospitalsseng og foldede 1000 traner i håb om fred og helbredelse. Legenden fortæller, at hun døde halvvejs i forsøget, og hun derfor ikke fik foldet alle 1000 traner. Hendes klassekammerater færdiggjorde derimod projektet med de 1000 traner, så hun blev begravet med de foldede 1000 traner. Hendes statue, The Childrens Peace Monument, står i dag som symbol på uskyldige ofre i krig og håb om verdensfred.

Velkommen til vores 1. kollektion “Lovebirds” – udkommer i begrænset antal.

Den japanske Hina festival og kejserparret:


Den japanske kultur byder på mange højtider året rundt. Den 3. marts fejres således børnenes fest eller Hinamatsuri festivalen dvs. den japanske dukkefestival eller pigernes dag, hvor der laves orimentelle dukker, der repræsenterer den japanske kejser og kejserinde i hofbeklædning. Fra gammel tid var det en tradition at lave disse dukker specielt til pigerne i familien, idet det varslede giftemål for de unge piger. I dag laves dukkerne både til piger og drenge. De simpleste dukker laves af børnene selv og de mere komplicerede dukker laves til spektakulære udstillinger overalt i Japan.

Historien om Hoshi og hvordan Lucky star fik sit navn:

For længe siden i det gamle Japan, boede der engang en lille pige ved navn Hoshi. Hoshi var meget fascineret af stjernerne på aftenhimlen. Hun lå hver aften og stirrede på stjernerne i timesvis. En aften skete der noget, der gjorde hende meget trist. Stjernerne faldt ned fra himlen som et vandfald og Hosni frygtede derfor, at alle stjernerne ville forsvinde helt. Så fik hun en ide. Mens hun kiggede på stjernerne, der faldt som stjerneskud, lavede Hoshi en stjerne af papir, som hun lagde i en glaskrukke. Den aften lavede Hoshi 100 stjerner. Men hun var dog stadig ked af det, fordi flere stjerner faldt til jorden, end hun kunne nå at lave. Den næste aften var der kun få stjerner på himlen, og Hoshi blev bekymret. Så fik hun endnu en ide. Hun bankede på alle dørene i landsbyen og bad alle de små drenge og piger om at komme ud og hjælpe hende. Den nat foldede de tilsammen 2000 stjerner. Disse stjerner er heldige, fordi de blev “reddet” og blev derfor kaldt lucky stars. Således fortæller legenden, at Hoshi kiggede op mod himlen og sagde:

” Whenever a lucky star is made, a falling star is saved”

Og små japanske drenge og piger folder således stadig, indtil denne dag, små stjerner af papir til minde om Hoshi.

Den japanske påfugls (kujaku) historie og symbolik:

Påfuglen kom oprindeligt til Japan fra Indien og har således båret den symbolske betydning med derfra. I modsætning til den symbolske betydning, som den vestlige verden har tillagt påfuglen, der til tider kan være af en mere dyster karakter. Påfuglen kom i Japan til at stå for udødelighed og associeres ofte med kærlighed, god vilje og et godt hjerte. Den kom desuden til at stå for integritet og specielt indre skønhed, der åbenbares, når vi viser vores sande væsen, ligesom påfuglen når den viser sin skønhed ved at sprede sine fjer. Påfuglen ses derfor ofte afbildet i den japanske kunst sammen med det japanske kejserpar – i forbindelse med fuglens symbolske gode egenskaber samt dens storslåede skønhed. Se også historien om kejserparret:
Desuden står påfuglen for godt helbred, næring og sundhed, idet påfugle spiser giftige slanger, som ellers kunne slå mennesker ihjel.

Den japanske lilje – symbolik og historie:

Den fine klokkeformede japanske lilje symboliserer rigdom, hvorfor det er almindeligt at bruge disse som gave i forbindelse med forfremmelse eller påbegyndelse af nyt drømmejob. Den symboliserer ligeledes renhed i hjertet, sødme og dyd og anvendes derfor også ofte til bryllupper. Den har været dyrket længere end de fleste andre planter i verden. Liljen har således været dyrket i haver i Japan i 3000 år.